De perfecte vis op de barbecue

Vis op een barbecue leggen kan iedereen. Maar er daadwerkelijk een lekker gerecht van maken is weer een andere tak van sport. Over het algemeen is het niet heel moeilijk om vis te garen op een barbecue, besprenkel de vis met wat kruiden, peper en zout en leg hem op de grill. Toch is het soms moeilijker dan het lijkt. Maar wees gerust, we hebben een aantal handigheidjes voor je opgesomd.

Welke soort vis?

Allereerst, koop je verse vis bij de visboer. Daarnaast is het is natuurlijk belangrijk welke vis je op de barbecue legt. Zo kunnen we onderscheid maken tussen de wat stevigere vissoort of schaaldieren zoals zalm, tonijn, garnalen en gamba’s. Of vis wat iets brozer is en sneller uit elkaar valt zoals kabeljauw, pangafilet en zeebaars. Vraag eventueel aan de visboer hoe je de vis moet bereiden op de barbecue.

Een zalmfilet of een moot tonijn kan je prima grillen. Maar bij een kabeljauw haasje kan je al beter gebruik maken van een stuk aluminiumfolie waarin je de kabeljauw in verpakt. We hebben al een artikel geschreven over hoe zalm heerlijk te bereiden is op de barbecue.

Wil je liever voor een hele vis gaan, dan kan je deze speciale visgrill of een standaard barbecuerooster gebruiken.

Verschillende manieren

Je hebt een aantal manieren hoe je vis kan bereiden op de barbecue. Vis hoeft maar kort op de barbecue maar sommige van onderstaande tips zorgen toch net voor die extra smaak of dat handigheidje.

Grillen

Allereerst het klassieke grillen, plaats de vis op een grillschaal (aluminiumbakje) en grill deze tot hij gaar is. Het voordeel is dat je veel kruiden en groente mee kan grillen in de schaal wat de vis een lekkere smaak geeft.

Op hout

Een vis bereiden op hout is voor de meeste wat minder bekend. Plaats de vis op een stuk cederhout en plaats dit op de barbecue. Je zal merken dat de vis een rokerige smaak krijgt. Een plank van cederhout is ongeveer drie keer te gebruiken.

Visgrill of visklem

Een hele vis, maar ook een stuk vis kan geklemd worden in een visgrill en vervolgens op de barbecue gelegd worden. Hierdoor valt de vis niet uit elkaar en is hij gemakkelijk om te keren. Je kan de vis eventueel vullen met kruiden of citroen.

Aluminium folie

Een van de makkelijkste manieren om vis te bereiden op de barbecue. De ochtend voor de barbecue vul je de pakketjes naar wens en smaak en vervolgens leg je ze een aantal minuten op de barbecue. Je hebt er bijna geen omkijken naar en je hebt gegarandeerd een lekker gerecht.

Spiesjes

Spiesjes zie je vaak op een barbecue, maar vaak met vlees of kip. Spiesjes met vis of schaaldieren kunnen ook. Het is lekker makkelijk omdat een spiesje zo omgedraaid is.