houtskool

Houtskool of briketten, wat is het verschil

Voordat je gaat barbecueën dien je een aantal zeer belangrijke keuzes te maken. Een daarvan is de keuze tussen houtskool of briketten. Wat is nou precies het verschil tussen houtskool of briketten? Wij leggen je het hieronder haarfijn uit.

Na zorgvuldig het menu te hebben samengesteld denk je ineens ‘Ik moet nog kolen halen’. Vervolgens sta je in de supermarkt te staren naar het vak met zakken briketten en het vak met zakken houtskool. Welke gaat het worden? 

Maar waarom moeilijk doen in de supermarkt als je ook gewoon een zak briketten online kan bestellen?

Houtskool – zonder deksel

Het woord zegt het al, het is hout wat verkoold is. Houtskool brand sneller en heeft een hogere temperatuur, dat komt omdat er geen vocht meer in het houtskool zit.

Houtskool is makkelijker aan te steken dan briketten, maar zijn ook sneller opgebrand. Reken op ongeveer 2 uur voordat houtskool opgebrand is. Als je de brandduur van de barbecue wilt verlengen kan je om het kwartier het houtskool aanvullen.

Houtskool kan je het beste gebruiken op een open barbecue, een barbecue zonder deksel. Omdat bij een barbecue zonder deksel de temperatuur snel verdwijnt, wil je dat de temperatuur snel stijgt.

Briketten – met deksel

Briketten worden samengeperst van het poeder van wat er overblijft bij het maken van houtskool. Doordat er meer dichtheid is, duurt het langer voor ze op temperatuur zijn maar blijven ze ook langer op temperatuur en branden ze langer. Briketten zijn daarom geschikt voor gerechten die voor een langere tijd op de plaat moeten liggen. Briketten worden iets minder warm dan houtskool.

Briketten kan je daarom het beste gebruiken op een gesloten barbecue, een barbecue met deksel.

Omdat het soms lastig is om briketten aan te krijgen, kan je gebruik maken van een brikettenstarter. Dit is een kleine koker die je vult met briketten. Onderin leg je vervolgens een paar brandende aanmaakblokjes. De briketten zullen sneller op temperatuur komen. Je kan een brikettenstarter ook met houtskool vullen. Mocht je er nog geen een hebben dan zijn er genoeg te vinden op het internet zoals bijvoorbeeld deze van Weber.