barbecue

Welke barbecue zal ik kopen?

De zon schijnt volop, gezelligheid is overal te vinden. Je krijgt gelijk zin om de kolen van de barbecue aan te steken! Alleen kom je er net achter dat jouw oude verroeste barbecue deze zomer niet meer te gebruiken is. Tijd om een nieuwe barbecue te kopen.

Er zijn een aantal zaken die er toe doen bij het maken van de juiste keuze voor het kopen van een barbecue. Natuurlijk de ruimte in je tuin of op je balkon, het budget, jouw voorkeur en wat je allemaal met de barbecue wilt doen.

Barbecueën op gas of kolen?

Over de voor- en nadelen van een gasbarbecue hebben we al uitgebreid een artikel geschreven. Het komt erop neer waar jouw voorkeur ligt. Het gebruik van een gasbarbecue is makkelijker en de kolenbarbecue geeft die heerlijke barbecue-smaak aan vlees, vis en groente.

Wel kan een gasbarbecue meer luxe bieden, met één druk op de knop staat de gasbarbecue aan. Je hebt uitgebreide buitenkeukens met meerdere grillplaten, gaspitten en flink wat ruimte voor opslag van bijvoorbeeld kookgerei. Een nadeel is wel dat ze behoorlijk veel ruimte in beslag nemen en ze kosten vaak meer dan een gemiddelde kolenbarbecue.

Verschillende soorten kolenbarbecues

Je hebt verschillende kolenbarbecues. De één is een paar tientjes en de andere duizenden euro’s. Dat heeft te maken met wat je allemaal kan met een barbecue, maar ook uit welk materiaal de barbecue is gemaakt. Zo heb je keramische en stalen barbecues. Ook de roosters verschillen van RVS tot gietijzer. Gietijzer heeft als voordeel dat het makkelijk en snel warmte opneemt en dit geleidelijk afgeeft. Ook is gietijzer duurzaam en gaat levenslang mee.

De kamado barbecue

Een echte blikvanger is de Kamado barbecue en is tegenwoordig erg populair. Een nadeel is vaak de prijs. Omdat een Kamado barbecue uit hoogwaardige materialen bestaat zoals keramiek en gietijzer zijn ze vaak erg duur. Natuurlijk speelt de naam ook mee.

De kamado komt uit Japan en is na de Tweede Wereldoorlog overgewaaid naar de VS. Tegenwoordig zie je ze ook overal in Europa. Een aantal voordelen van een kamado barbecue is dat ze volledig afsluitbaar zijn en dus ook gebruikt kunnen worden als oven. Door de keramiek houdt de kamado zijn warmte goed vast en daardoor heb je minder kolen nodig. De kamado is veelzijdig, zo kan je roken, slow cooking, braden bakken en stomen. Door de hoge deksel kan je ook grote stukken vlees