Tips voor zalm op de barbecue

Wat is de beste bereidingswijze bij zalm op de barbecue? Dat is een vraag die vaak voorbij komt. Het hoeft niet moeilijk te zijn om een zalmmoot perfect te garen op de barbecue. De vraag zit hem meer in hoe wil jij je stukje zalm garen. 

Zalm in aluminiumfolie

Een van de bereidingswijze is de zalm verpakken in zilver-/aluminiumfolie. Wat een voordeel hiervan is, is dat je dit ruim van te voren klaar kan maken. Wel graag de ochtend van de barbecue.

Het is heel simpel te maken en je hebt er tijdens het barbecuen nagenoeg geen omkijken naar.

Je kan een recept op zoeken op internet of in een kookboek maar eigenlijk is het heel simpel en we hebben het uitgelegd in de volgende stappen.

 • Plaats een moot zalm in een open maar dubbele laag stuk aluminiumfolie met genoeg ruimte zodat je de folie later dicht kan vouwen. Je zou de folie met wat olijfolie kunnen besprenkelen maar dit hoeft niet.
 • Bedek de zalm rijkelijk met kruiden naar smaak (bijvoorbeeld dille, peterselie of koriander) en voeg eventueel peper en zout toe. De keuze is enorm, je kan de zalm zelfs bedekken met uien, een schijfje citroen, pistache nootjes, crème fraîche, cherrytomaatjes en ga zo maar door. Zorg er wel voor dat de zalm met garnering goed verpakt wordt met folie zodat er geen sappen uit kunnen lopen.
 • Bewaar de pakketjes in de koelkast tot vlak voor de barbecue. En haal ze een uur voor de barbecue uit de koelkast zodat ze op temperatuur zijn gekomen. Leg ze niet in de zon.
 • Leg de pakketjes 10 tot 15 minuten op middelhoog vuur met een eventueel gesloten deksel op de barbecue. Mocht je een grill-thermometer hebben zal is een stukje zalm op z’n lekkerste als deze nog rosé is van binnen. Dat betekent een temperatuur van 55°C. Als je liever van doorbakken houdt (let op, dit maakt de zalm wel een stuk droger) dan zit je al gauw op de 60+°C.
 • Je kan af en toe in een pakketje kijken of de zalm al gaar is. Zie je dat er wit spul uit de zalm komt haal de zalm er dan direct af, de zalm wordt dan op een te hoge temperatuur gebakken en verliest zijn eiwitten (het witte spul) waardoor de zalm droog wordt.
 • Wil je een rooksmaak aan de zalm toevoegen? Leg dan een rookgenerator of ook wel smokerbox genoemd met rooksnippers op de grill en maak de pakketjes open. Laat ze nog een paar minuten doorgaren. Heb je geen smokerbox? Geen nood, we hebben een goedkope voor jou gevonden.

Zalm grillen op de barbecue

Zalm grillen op de barbecue is een klassieke bereidingswijze maar dient zorgvuldig te worden gedaan. 

 • Zorg dat je de zalm insmeert met een lekkere marinade (bijvoorbeeld balsamico-honing of een zoete Japanse teriyakisaus). En voeg eventueel nog wat kruiden toe.
 • Het is belangrijk dat je de zalm niet zo op de grill legt maar op een grillschaal, stuk aluminiumfolie of een barbecueplank.
 • Heeft de zalm een huid, laat deze dan langer op de huid grillen zodat deze lekker krokant wordt. Draai de zalm kort om, op het gedeelte zonder de huid. Net als hierboven, mochten de eiwitten eruit komen haal de zalm er dan direct af. Voeg eventueel tijdens het grillen een aantal keer marinade toe aan de zalm.
 • Om die barbecue rooksmaak toe te voegen kan je gebruik maken van rooksnippers op een stukje aluminiumfolie of bakje.
 • Je kan de zalm zo serveren maar je kan de zalm ook serveren in een salade, aan jou de keuze.