pizza barbecue

Zo maak je een pizza op je barbecue

Met een barbecue kan je meer dan alleen vlees, vis of groente grillen. Heb je wel eens gedacht om op jouw barbecue een pizza te bakken? De smaak van een pizza-barbecue is heerlijk.

Zelf maken

Allereerst de pizza. Wil je deze zelf maken of koop je hem in de supermarkt? Natuurlijk moedigen wij je aan de pizza helemaal zelf te maken maar je kan ook alleen de pizzabodem kopen en zelf de bodem insmeren met pizzasaus en bedekken met ingrediënten naar keuze.

Wil je toch de bodem zelf maken dan hebben hier een goed recept voor je gevonden.

De pizzasteen

De pizzasteen is heel belangrijk. Deze zorgt ervoor dat je pizzadeeg knapperig wordt. De pizzasteen neemt namelijk de warmte van de barbecue goed op en houdt die warmte ook vast. Doordat je de pizza op de hete steen legt zal het water in het deeg snel verdampen en krijg je een knapperige bodem als resultaat. Als je nog geen pizzasteen heb kan je hier verschillende pizzastenen vinden.

De juiste barbecue

Om een pizza te bakken wil je met je barbecue als het ware een oven nabootsten. De kamado barbecue is hier uitermate geschikt voor. Dat komt omdat de kamado helemaal sluit en de warmte goed kan bewaren. Maar een pizza bakken kan ook zeker op een andere barbecue. Neem bij voorkeur wel een barbecue waar een deksel op zit anders wordt het lastig om de bovenkant ook gaar te krijgen.

Pizza bakken op de barbecue

Zodra de barbecue aanstaat leg je de pizzasteen op de grill. Je wilt dat de steen ongeveer 220°C of meer is wanneer je de pizza erop legt, dit zal ongeveer een half uur duren.

Als de steen verwarmd is bestrooi je hem met bloem, maïsmeel of zelfs met bakpapier. Zorg wel dat het bakpapier net zo groot is als de pizzasteen. Vervolgens kan de pizza erop gelegd worden. Dit gaat het makkelijkste met een pizzaspatel zoals deze van Weber.

Daarna kan je de deksel van de barbecue sluiten en draai de luchtgaten open. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de pizza klaar is. Hou je pizza altijd goed in de gaten, elke barbecue is anders.